Když se z pečení z lásky stane trošku stres...

08.03.2024

Naše mikro řemeslná pekárna je můj splněný sen. Babička byla svatební pekařka, maminka při práci také pekla (nejen) svatební dorty a tak se stalo, že geny a láska k pečení se přenesly i na mě. Stát hodiny v kuchyni pro mě byl vždy odpočinek a zkoušet nové recepty vždy obrovské nadšení a vzrušení.

A pak se mi dostal do rukou první kvásek (rozuměj - žitný kvas. Pro mě ale vždy zdrobněle kvásek.). A tady to začalo, hodiny a hodiny zkoušení, vychytávání, desítky nepovedených chlebů, ale čím dál větší láska a pokora k tak úžasné surovině. Postupně,  po letech, ochutnaly mé chleby i známí a kamarádi a pak s trochou odvahy vznikla naše maličká pekárna.

Ke kváskových chlebům jsem pro vás zařadila i něco sladkého. Díky vám všem, našim úžasným zákazníkům, ale zájem stále sílí a já jsem na všechno to pečení povětšinou sama.... Nejsilnějším dnem se staly pátky. A tady nastal kámen úrazu. Stíhat téměř 150 bochníků chleba v tento den a zařadit k tomu i nemálo sladkého pro mě znamená poslední týdny už bohužel veliký stres a maraton, který začíná již ve čtvrtek odpoledne a večer a pokračuje v pátek od brzkého rána, abych vše stihla pro vás upéct včas. A přiznám se, že takto to nechci. Pekárnu jsem otevřela, abych přenesla do kváskového pečiva svou lásku, protože už má babička říkala, že bez ní to prostě tak nechutná. To je ta klíčová ingredience, aby pečivo opravdu chutnalo.

A jelikož chci tuto práci milovat i dál, musím udělat změny, díky kterým se budu  na každý den opravdu těšit, a to i na pátky. Proto musíme omezit páteční nabídku jen na kváskové chleby. Sladké pečivo vám nabídneme jen od pondělí do čtvrtku. A druhá změna je, že stahujeme z naší nabídky vánočky. Ty nám bohužel špatně zapadají do rozvrhu práce a díky tomu se ne vždy daří. Ale nemusíte se bát, brzy pro vás budeme mít i opět nějakou novinku, která vás jistě potěší. 

Moc děkuji a moc mě těší, že vám naše pečivo tak chutná.