Máslová vánočka
Milí zákazníci, z kapacitních důvodů vánočky již v sortimentu nemáme a to ani na vánoce. Ale rádi se s vámi podělíme o náš recept. Tak vyzkoušejte a ať vám chutná!
Suroviny:
250 ml mléka
120g cukru
125g másla
2 vejce
10g soli
250g hladké mouky
400g polohrubé mouky
1/2 čersvého droždí
Rozinky a mandle do těsta dle chuti.
Postup:
Ohřejeme mléko a přídáme trošku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé suroviny a vypracujeme v robotu těsto. Nebojte se hníst jej klidně i 10 minut, těsto pak bude krásně jemné a lepek aktivní. Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Poté rozdělíme na počet dílů, ze kterého jste zvyklí péct vánočku, my ze 6 pramenů. (návod najdete na youtube. Po upletení vánočku necháme kynout dalších 40 minut. Poté pomašlujeme, posypeme plátky mandlí a pečeme 5 minut při teplotě 230 st, poté snížíme na 170st a pečeme ještě dalších cca 30 minut. Pokud už má pěknou barvičku, ale není ještě dopečená, přikryjeme alobalem.
Z receptu vyjde jedna velká vánočka, která se vám vejde na plech jen napříč a nebo 2 menší vánočky.
Dobrou chuť, ať vám chutná!