Máslová vánočka

15.12.2024

Milí zákazníci, z kapacitních důvodů vánočky již v sortimentu nemáme a to ani na vánoce. Ale rádi se s vámi podělíme o náš recept. Tak vyzkoušejte a ať vám chutná!

Suroviny:

250 ml mléka

120g cukru 

125g másla

2 vejce 

10g soli

250g hladké mouky

400g polohrubé mouky

1/2 čersvého droždí

Rozinky a mandle do těsta dle chuti.

Postup:

Ohřejeme mléko a přídáme trošku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé suroviny a vypracujeme v robotu těsto. Nebojte se hníst jej klidně i 10 minut, těsto pak bude krásně jemné a lepek aktivní.  Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Poté rozdělíme na počet dílů, ze kterého jste  zvyklí péct vánočku, my ze 6 pramenů. (návod najdete na youtube. Po upletení vánočku necháme kynout dalších 40 minut. Poté pomašlujeme, posypeme plátky mandlí a pečeme 5 minut při teplotě 230 st, poté snížíme na 170st a pečeme ještě dalších cca 30 minut. Pokud už má pěknou barvičku, ale není ještě dopečená, přikryjeme alobalem. 

Z receptu vyjde jedna velká vánočka, která se vám vejde na plech jen napříč a nebo 2 menší vánočky.

Dobrou chuť, ať vám chutná!